Secretele unei casnicii reusite
Toti ne dorim o casnicie „ca in povesti”, numai ca marea majoritate povestilor se termina imediat dupa casatoria eroilor principali. Nu mai aflam decat ca eroii “au trait fericiti pana la adanci batraneti”, fara sa se precizeze daca acest lucru s-a petrecut impreuna sau separat. Lasand gluma la o parte, daca va spun ca in zilele noastre exista tendinta ca numarul casatoriilor sa fie mai mic decat cel al divorturilor, nu va va surprinde cu nimic acest fapt. Daca va mai spun ca multi dintre cei ce aleg sa ramana casatoriti sunt nefericiti, nici acest lucru nu va fi o noutate pentru dv. Si atunci, exista vreun secret care sa ne asigure o casnicie reusita ?
O multime de cercetatori de la institutii din toata lumea, mai mult sau mai putin prestigioase, au facut tot felul de studii, incercand sa gaseasca o reteta a fericirii in cuplu. De exemplu, expertii de la Geneva School of Business au descoperit ca secretul unui mariaj de succes consta in a avea o sotie cu cinci ani mai tanara, cu 27% mai desteapta si, de preferat, cu acelasi statut social ca si al sotului. Si tot statistic s-a mai demonstrat ca, daca un cuplu sta de vorba cel putin 24 de minute, de dorit seara, sansele ca acesta sa fie fericit sunt mult mai mari. Nu putem decat sa ne amuzam de astfel de „solutii”, care nu ne ajuta in nici un fel, neavand nici o valoare practica.
Fericirea este o traire individuala. Ceea ce il bucura pe unul, nu bucura si pe celalalt. Ceea ce il face pe unul fericit (de exemplu, sa danseze toata noaptea), pe celalalt il duce la disperare (sau la o febra musculara pentru o saptamana). De aceea, o prima lectie ar fi sa ne preocupe binele si bunastarea celuilalt asa cum ne preocupa si a noastra, preferand o solutie de compromis in locul unei victorii obtinute cu forta data de un santaj sentimental sau de o cearta de pomina. Daca si partenerul se va gandi astfel la noi, atunci avem premisele unei relatii bune, de lunga durata. Toti ne dorim ca vraja iubirii sa nu dispara niciodata iar relatia sa fie ca in prima zi si poate ca, de aceea, unul dintre reprosurile cel mai des intalnite in marea majoritate a cuplurilor cu probleme este ca partenerul „nu mai e ca la inceput”. In functie de asteptarile avute in acea perioada, putem prevedea ce tip de probleme pot aparea pe parcurs.
Daca partenerul s-a indragostit de culoarea ochilor dvs., atunci aveti toate sansele sa il pastrati vesnic, dar daca el v-a jurat iubire pentru ca aveati parul des si negru ca abanosul, tenul ca de portelan si o silueta de vis ? Timpul lasa urme asupra fizicului, oricat ne displace acest lucru, iar daca partenerul v-a ales pentru modul in care aratati, trebuie sa va asumati riscul de a-l pierde mai devreme sau mai tarziu pentru ca, indiferent ce ati face, va veni o vreme cand imaginea din fotografia recenta nu va mai corespunde cu cea de la nunta.
O alta greseala frecventa este sa considerati ca, daca v-ati casatorit, „nu va mai alege nimeni” si nu mai trebuie sa va ingrijiti de felul in care aratati sau, din contra, sa-i faceti surprize partenerului, schimbandu-va infatisarea radical. Ar fi de preferat, macar pana cand se va produce maturizarea cuplului si veti gasi valori solide care sa va uneasca, sa nu-i administrati socuri privind look-ul, ca nu cumva intr-o zi sa constate ca s-a casatorit cu o persoana si s-a ales cu alta, total opusa gusturilor sale.
Pentru alte persoane nu conteaza atat de mult aspectul fizic ci comunicarea, sprijinul moral, respectul etc. Daca luati obiceiul sa-i intoarceti spatele de cate ori vrea sa stea de vorba cu dvs., pe motiv ca deja „ii stiti toate textele”, sa nu va mire ca va cauta intelegere in alta parte. Trebuie sa fiti constient de faptul ca partenerul se afla intr-o relatie bazata pe un act (revocabil) incheiat la oficiul starii civile si nu in prizonierat. Cu alte cuvinte, nu se mai poate casatori si cu altcineva in timp ce este casatorit cu dv., dar asta nu inseamna ca nu se poate indragosti de alta persoana, care corespunde dorintelor sale.
De retinut este si faptul ca o multitudine de casnicii esueaza din cauza ca partenerii se simt inselati atunci cand imaginea despre cum credeau ei ca va fi viata alaturi de „omul perfect” nu mai corespunde realitatii. O femeie se casatoreste cu un barbat sportiv, elegant, atent in fiece clipa cu ea, comunicativ. Dupa o perioada constata ca singurul sport practicat de sot este cel cu telecomanda, muschii care au atras-o odata s-au topit, ca a inceput sa vorbeasca singura, sotul fiind prezent doar fizic, iar majoritatea conversatiilor, atunci cand le au, se refera numai la lucruri banale, cotidiene. De cealalta parte, un barbat se casatoreste cu o femeie frumoasa, mereu aranjata, parfumata, vesela, incantatoare. Dupa o vreme constata ca are acasa o aratare cu masti de lut pe fata si ochi de castravete, care miroase a mancare si bombane de dimineata pana seara, nemultumita de orice i se intampla.
In concluzie, daca doriti sa aveti o casnicie reusita, ganditi-va ca imaginea de zi cu zi, pe care o creati partenerului, este mult mai importanta decat cea pe care o lasati altor persoane si de aceea trebuie sa incercati, pe cat posibil, sa va pastrati cat mai aproape de cea initiala, care a dus la formarea cuplului.
Priviti relatia ca un foc ce trebuie mereu intretinut, pentru ca rar exista sansa ca, odata stins, sa mai poata fi reaprins la aceeasi intensitate.