Iubire si prejudecata
De multe ori, atunci când suntem în căutarea unui partener, avem în minte o listă ce cuprinde calităţile pe care trebuie să le îndeplinească.
În perioada de început a unei noi relaţii suntem entuziasmaţi şi credem că am descoperit secretul fericirii eterne dar, cu cât trăim mai mult împreună bucuriile şi necazurile vieţii cotidiene, încep să iasă la suprafaţă idei divergente despre felul de a iubi, de a fi împreună, despre cum trebuie împărţită munca în gospodărie sau trebuie cheltuiţi banii. Şi astfel se întâmplă des să auzim despre cupluri care păreau că se iubesc mult că ajung să se destrame.
“Dacă mă iubea, trebuia să...” este o frază comună multora ce au trecut prin astfel de experienţe. Dacă fiecare ar sta să se gândească că aşteptările noastre în privinţa felului în care trebuie să fie şi să se poarte un partener sunt de fapt nişte prejudecăţi care închid calea comunicării şi a înţelegerii, am fi mult mai fericiţi. De obicei, există în minte un model de dragoste, motiv pentru care se pot înţelege greşit dovezile acesteia şi să fie interpretate pe dos. De aceea, este necesar să acceptăm faptul că ne putem iubi în moduri diferite, la fel de profund şi cu aceleaşi implicaţii. Unii îşi manifestă dragostea printr-o multitudine de gesturi afective, prin săruturi şi îmbrăţişări sau oferind cadouri, pe când alţii se zbat să acorde securitatea materială sau, pur si simplu, gătind o mâncare complicată.
Modul de exprimare a dragostei este conform personalităţii, iar dacă acesta nu corespunde aşteptărilor noastre, asta nu înseamnă că suntem iubiţi mai puţin.
Pornind de la sentimentul de bază ce ne-a unit, ar trebui să fim disponibili de a face unele compromisuri, renunţând la prejudecăţi. Când ni se spune, de exemplu, “Nu-mi place felul în care...”, în loc să venim imediat cu argumente, ce oricum sunt inutile şi nu fac decât să prelungească durata discuţiei, am putea întreba simplu: “Dar cum ţi-ar plăcea?”, fără a ne simţi ofensaţi.
Simplul fapt că am acceptat ceea ce a spus partenerul şi ne-am arătat disponibilitatea de a-l asculta, chiar dacă vom negocia ceea ce trebuie făcut ulterior pentru a fi mulţumit, va da sentimentul de apropiere, atât de necesar relaţiei.
articol publicat in "Independent"