Bolile cauzate de propria personalitate

              

Este demonstrat faptul ca unele boli apar in urma unei situatii traumatizante sau stresante, insa intrebarea care se pune in mod natural este de ce, dupa o agresiune psihica,  apare o anumita boala si nu alta. Pe langa faptul ca exista o anumita vulnerabilitate constitutionala a unui organ, o serie de trasaturi de personalitate joaca un rol determinant in declansarea unor boli, de aici venind si numele de „boala psihosomatica”, raportarea psihica fata de lume sau fata de noi insine fiind esentiala.

Persoanele care au o exigenta si o intoleranta fata de sine si fata de ceilalti, principii rigide, tendinte de ascensiune catre standarde profesionale si sociale ridicate prin disciplina si efort excesiv, sunt predispuse catre bolile coronariene (boli de inima)

Ansamblul tabloului personalitatii devotate, ferme, angajate si hiperimplicate joaca un rol important in declansarea accidentului vascular. 

Cresterea presiunii sangvine peste o limita arbitrar acceptata (maxim 140 mm Hg pentru valoarea sistolica si respectiv 90 mm Hg pentru valoarea diasistoloca) este considerata hipertensiune arteriala, insa numai 5 % este de natura somatica, in celelalte cazuri starea psihica fiind responsabila: anxietatea, ostilitatea si furia reprimata, neadaptarea la schimbarile neasteptate care survin independent de vointa personala (ex. socio-economice). 

Numeroase observatii clinice au demonstrat ca  frustrarea, frica, dar si furia exprimata, respingerea, pierderea sau gelozia pot precede crizele de astm bronsic

Neurodermita este o boala nevindecabila a pielii, de origine nervoasa, caracterizata prin eruptii si mancarimi insuportabile. De multe ori se declanseaza atunci cand tensiunile sufletesti, teama, deznadejdea, imprejurarile stresante isi prelungesc durata. 85% dintre persoanele cu hipersecretie gastrica au trasaturi de personalitate asemanatoare: tendinta de a se sprijini pe altii cat si dorinta de a fi ingrijiti, iubiti, pretuiti. 

Ulcerul duodenal poate fi declansat de teama obsesiva de de pierdere a afectiunii si securitatii. 

Cei care au in structura lor de personalitate tendinta de ordine, punctualitate, constiinciozitate, alaturi de indecizie, atitudini rigide, griji, dointa de a obtine performante se pot trezi cu o colita ulceroasa

Artrita reumatoida gaseste teren favorizant la cei ce sunt timizi, cu spirit de sacrificiu, cu o constiinta  de sine stricta, moralizatoare, cu sentimente de inferioritate si predispusi la depresii. 

Obezitatea este o boala ca urmare a neadaptarii psihicului la stres. In situatii frustrante, tensionate, de incertitudine si lipsa de securitate, alimentatia excesiva are un efect de linistire.

In concluzie, ceea ce conteaza de fapt nu este caracterul obiectiv al evenimentelor sau circumstantelor, ci modul in care acestea sunt percepute in plan personal, in functie de tipul de personalitate. Astfel, frustrarea este mai patogena decat pierderea, dupa cum persistenta unei situatii stresante este mai nociva decat un traumatism psihic, in ciuda intensitatii acestuia. Nu trebuie omis nici faptul ca majoritatea pacientilor cu tulburari somatice nu sunt, de obicei, constienti de faptul ca se afla sub stres, negand contributia acestui factor in aparitia bolii. Practic, toate organele vitale ale corpului omenesc pot fi afectate de starile emotionale si acest lucru ar trebui sa ne dea de serios de gandit.

 

 

Articol publicat in "GLOB EXPRESS"


 

Ai o întrebare?