Astrologia, realitate sau sarlatanie?


 

Ce este astrologia? Unii ar spune ca este o stiinta. Altii o arta. Multi raman la parerea ca este doar un divertisment frivol, administrat odata cu cafeaua de dimineata. Dar, indiferent cum ar fi catalogata, cert este ca a devenit o meserie, avand forme legale de invatamant, cu acreditarile de rigoare. Astrologii pot avea propriul cabinet sau sunt angajati de catre firme ce vor  profiluri si previziuni astrologice, atat pentru ele cat si pentru angajati. Asta ar trebui sa dea de gandit... Cine ar scolariza si autoriza sarlatani? Nu va grabiti sa raspundeti rapid: „Romania, pentru taxe si impozite”, deoarece astrologi autorizati se gasesc in toata lumea. :)

Si, daca nu este sarlatanie, de ce difera atat de mult horoscoapele zodiacale zilnice, saptamanale sau anuale pe care le gasim in mass-media? Pentru ca, efectiv, nu pot fi facute la modul serios. Acum 2 ani erau pe glob in  jur de 7,25 miliarde de oameni, acestia fiind clasificati in 12 zodii. Este adevarat ca nu toti sunt repartizati in mod egal dar, chiar si asa, fiecare zodie are parte de un numar de nativi extraordinar de impresionant. Si, atunci, logic vorbind, care este procentul de exactitate ca milioane de nativi Balanta sa primeasca bani sau ca milioane de nativi Scorpion sa gaseasca un nou job fix intr-o anumita zi? 

Fiecare zodie se imparte pe decani, cate trei la numar. 

12 zodii inmultit cu 3 decani = 36 de categorii. Impartim populatia de 7,25 miliarde la 36 si deja avem un horoscop putintel mai „exact”, insa nu cu mult. 

Ziua cu cele mai multe nasteri este 5 octombrie, an de an nascandu-se o medie de 12.500 de copii pe glob (fiind conceputi in jurul Anului Nou, perioada de sarbatoare si relaxare). Deci, teoretic, cand cititi horoscopul zilnic pentru zodia Balantei, cititi pentru 12.500 inmultit cu cati ani aveti in acest moment. Adica sute de mii de nativi!

Adevaratele horoscoape sunt cele facute pornind de la data, ora, minutul si locul nasterii (da, locul este foarte important, pentru a se face corectia de longitudine si latitudine). Astfel, minim 13 planete si puncte de baza se vor pozitiona in cele 12 zodii, in functie de data nasterii. Zodiile si planetele, la randul lor, se vor incadra in 12 case astrologice, in functie de ora nasterii (prima casa fiind data de Ascendent). Dupa ce se realizeaza si acest pas, se incepe calcularea si trasarea relatiilor dintre planete, acestea putand fi in conjunctie, sextil, cuadratura sau opozitie (aspectele majore), dar si in dodectil, novil, octil, cuintil, trioctil etc.

Incepe sa vi se para complicat? Asta a fost partea usoara! Majoritatea informatiilor de mai sus se obtin din tabele de efemeride iar calculele dintre gradele planetelor sunt destul de simple. Sau, ca sa nu se mai piarda timpul, se poate folosi un soft, care sa faca harta astrala. Oricum, munca astrologului de-abia acum incepe! Dupa ce invata semnificatia tuturor aspectelor si combinatiilor (si vorbim de sute!), atunci cand ii apare harta astrologica in fata, intr-o fractiune de secunda, astrologul trebuie sa fie capabil sa puna informatiile asimilate cap la cap si sa aiba o concluzie.  

In ce semne se afla planetele? De foc, aer, pamant sau apa? In ce fel de case se afla cele mai multe dintre ele? Unghiulare, succesoare sau cadente? Sunt in domiciliu, cadere, exaltare sau exil? Dar zodiile in ce case se afla? Dar... 

Gata! Ma opresc cu detaliile „tehnice”! O sa va mai dau doar un scurt exemplu de interpretare, ca sa nu va apuce durerea de cap, dar totusi sa va faceti o idee (si) mai clara despre complexitatea analizei unei astrograme: „Nativul este excesiv de sensibil (informatie data de Soare in casa I-a, in zodia Racului in cuadratura cu Neptun in Pesti), dar isi domina bine sentimentele de pasiune (Soare trigon Luna). Are nevoie de securitate si de stabilitate, tinand la independenta sa (Ascendent in Varsator; Soare conjunct Uranus si Venus in Gemeni). Atatea aspecte analizate pentru cateva informatii! 

Pentru o astrograma completa sunt luate in calcul toate datele, in toate combinatiile posibile, fara ca fluxul vorbirii sa fie influentat de cel al gandirii. Acest lucru nu se realizeaza decat prin multa munca, astfel incat sa devina o deprindere. Dar, tocmai din cauza faptului ca astrologul cu experienta face ca lucrurile sa para usoare, serviciile acestuia sunt deseori asimilate ghicitului in carti, in cafea sau alte forme de divinatie, unde de regula inspiratia este cea care face majoritatea muncii.

Cine spune ca se concetreaza pe planete, ca acestea sa-i trimita informatia, nu este profesionist – ca sa ma exprim elegant! Inspiratia (sau harul) are rolul ei, ca in orice meserie, aici jucand un rol extrem de important in asocierea cunostintelor dobandite. Nefiind calculatoare, astrologii sunt subiectivi in conexiunile pe care le fac, cat si in alegerea informatiilor pe care le transmit clientului. De fapt, acesta este si raspunsul la intrebarea de ce astrologii au interpretari diferite asupra aceleiasi harti astrale.

Tot din confundarea acestei stiinte cu ghicitul (stiinta = ansamblu sistematic de cunostinte dintr-un anumit domeniu al cunosterii) s-a nascut ideea eronata ca astrologul trebuie sa aiba dreptate 100% in previziunile pe care le face. De fapt, influentele planetare nu dau decit linii de orientare, tendinte pe care omul le poate urma in totalitate sau nu, astrologia nevrand sa sugereze existenta unui destin implacabil – asa cum spune si dictonul latin: „astra inclinant non necessitant!” - "astrele inclina dar nu impun".

Daca v-am trezit interesul pentru acest domeniu atat de mediatizat insa, in acelasi timp, atat de putin respectat la justa valoare, va invit sa cititi si urmatoarele articole legate de acest subiect, ce vor aparea in curand pe site-ul meu. Iar daca nu veti arunca cu pietre in mine, pentru ca nu vi se vor potrivi exact previziunile pentru zodia dv., saptamanal voi publica si un horoscop. :)

 

 

 

Spuneti-va parerea!

Mesajul dv. nu va fi facut public, decat daca va dati acordul in mod special.

Ai o întrebare?